Biologische baby- en kinderkleding

Omdat katoen van een katoenplant komt, wordt heel vaak gedacht dat het van nature al een natuurlijk product is. Maar toch zit er een erg groot verschil tussen ‘normaal katoen’ en biologisch katoen! En heeft kiezen voor biologische baby- en kinderkleding veel voordelen en is het duurzamer. Zowel voor je kindje als voor het milieu!

biologisch katoen Apenkopje

‘Normaal’ katoen VERSUS biologisch katoen

In de jaren zestig en zeventig besloot een groot deel van de wereld dat als we de landbouwproductie van katoen wilden verhogen, het gebruik van bestrijdingsmiddelen het antwoord was. Groot grondbezitters met veel arbeiders en mono-landbouw kwam in de plaats van kleine boeren die gewaswisselingen gebruikten. Pesticiden werden grotendeels zonder beperking gebruikt. Natuurlijk leek dit een tijdje te werken. Tot bleek dat chemicaliën minder effectief werden en de mono-landbouw invloed had op de bodemvruchtbaarheid.

De ‘reguliere’ katoenindustrie leunt heel zwaar op pesticiden en insecticiden, waardoor de productie hiervan absoluut niet milieuvriendelijk is. Bij de teelt van ‘gewoon katoen’ wordt al 25% van alle op de wereld gebruikte insecticiden en 10% van alle pesticiden gebruikt. Tijdens de productie, bewerking en het transport zijn vaak restanten te vinden van chemische en giftige stoffen. De teelt en productie van biologisch katoen is bovendien gezonder voor de boeren en de fabrieksarbeiders. Veel boeren en hun families zijn ziek geworden doordat ze bij de teelt van gewoon katoen, doordat gevaarlijke stoffen ook in het afvalwater en in het drinkwater van dorpen terechtkomen.

Biologisch katoen is een natuurlijke vezel die veel zachter is dan normaal katoen. Dit komt doordat de vezels niet gebroken worden door chemische processen, bleekmiddelen en bestrijdingsmiddelen.  Door bewust te kiezen voor biologische baby- en kinderkleding draag je niet alleen bij aan betere milieuomstandigheden, maar ook aan een betere gezondheid voor de boeren!

GOTS Global Organic Textile Standard

GOTS biologisch katoen (Global Organic Textile Standard)  

Om er op toe te zien dat biologisch katoen ook echt biologisch is, wordt dit gecontroleerd door keurmerken. GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel en is een van de meest betrouwbare certificeringen. Textiel dat voldoet aan de GOTS certificering garandeert een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie en eindproduct. Textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen met een GOTS certificering moet voldoen op 2 niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn (Organic)
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch (Made with Organic)

GOTS katoen

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld zodat er vaste regels zijn wanneer je een product of kledingstuk biologisch en ecologisch mag noemen. De huidige versie van de GOTS standaard is behoorlijk uitgebreid en is inmiddels een document van 37 kantjes A4. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen in Europese regels vast. Je kunt je wel voorstellen dat deze Europese regels veel strenger zijn dan in landen als India en China, waar toch veel textielfabrieken staan. Zo heeft GOTS milieueisen voor de verwerking van vezels en eisen voor de arbeidsomstandigheden in de productiefase. Zo zijn bepaalde stoffen helemaal verboden, zoals zware metalen (vaak in kleurstoffen) en gemodificeerde stoffen. Stoffen worden zo veel mogelijk met plantaardige stoffen gekleurd. Maar zijn er ook regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap van het proces mag achterblijven. Het afvalwater van biologisch katoen is minder vervuilend dan bij de productie van normaal katoen. En zijn er zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC).

Lees meer over de GOTS – Global Organic Textile Standard certificering.

Biologische kinderkleding Apenkopje

De voordelen van biologische kinderkleding voor baby’s en kinderen

Naast dat biologische baby- en kinderkleding dus beter is voor mens- en milieu. Heeft ook het dragen van kleding van biologisch katoen voor baby’s en kinderen veel voordelen. Kinderen met een allergie verdragen biologische baby- en kinderkleding van organisch/biologisch katoen beter. Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid. De giftige en chemische stoffen in ‘normale’ baby- en kinderkleding verhoogt daardoor het risico op eczeem en allergieën. Daarnaast draagt het fijner en zit het lekkerder. Het voelt zachter aan en ademt beter. Doordat er geen chemische processen zijn gehanteerd, gaat de kleding ook veel langer mee! Beter voor het milieu, de boeren én je kindje dus!

 

Biologisch katoen als het nieuwe normaal

Biologische landbouw is niet gemakkelijk. Het vereist zorgvuldige planning en hard werken. De biologische katoenboeren leiden nog steeds een onzeker bestaan. Maar slechts weinig boeren die de overstap hebben gemaakt naar biologisch katoen, overwegen het om terug te keren naar teelt van gewoon katoen. Juist meer boeren zouden juist willen kiezen voor de teelt van biologisch katoen! Biologische katoenboeren zijn veelal georganiseerd in coöperaties, zodat ze elkaar steunen. De arbeidsomstandigheden voor de biologische katoenboeren zijn beter én ze verdienen een meer reële prijs voor het biologisch katoen. Het enige dat nodig is voor deze biologische katoenboeren, is dat meer mensen bewust kiezen voor biologische (kinder)kleding! Zodat biologisch katoen het nieuwe normaal gaat worden!

 

Is alleen een Oeko-tex certificering voldoende?

Alle kleding van Apenkopje voldoet sowieso aan de Oeko-tex certificering. Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende ‘stadia’ van textiel. Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Zo letten ze onder andere op het verstandig omgaan met chemicaliën en water, maar ook op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders én de consument.

Daarnaast gaat het bij Oeko-tex om de prestatie van de textiel. Dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het natuurlijk minder milieuvriendelijk dan wanneer je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kunt krijgen. Maar ook over wat te doen als de kleding wordt weggedaan. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk voor het milieu? Al met al gaat het er bij Oeko-tex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert voor zowel de mens als het milieu.

Toch is voor Apenkopje enkel een Oeko-tex certificering niet voldoende. En vinden we ook de werkomstandigheden van zowel de katoen boeren als tijdens het productie proces erg belangrijk!

Lees meer over de Oeko-tex certificering

 

Apenkopje hecht het meeste waarde aan GOTS katoen!

We willen eigenlijk dat de herkomst en het proces van het katoen in een kledingstuk volledig te herleiden is. GOTS is hierin het enige label die dit kan garanderen. In 2019 is door de Duitse consumentenbond een test gedaan die dit ook heeft hard gemaakt. Apenkopje hecht daarom het meeste waarde aan een GOTS certificering. Behalve het merk Blade & Rose (niet organic) en Villervalla (wel Organic) voldoen alle merken van Apenkopje aan deze GOTS certificering en is meer dan 80% van de baby- en kinderkleding van Apenkopje gemaakt van 100% GOTS gecertificeerd biologisch katoen.

 

Kiezen voor biologische baby- en kinderkleding betekent dat je bijdraagt aan de toekomst en gezondheid van mens- en milieu. En vooral voor de toekomst van onze kinderen!