Duurzaam en verantwoord

Duurzaam en verantwoord

Apenkopje wil graag mooie kinderkleding verkopen, maar niet ten koste van mens en milieu. We hebben voor de keuze van onze merken en artikelen niet alleen rekening gehouden met het stoere, speelse en vrolijke element. Maar we werken alleen samen merken waarbij de kleding duurzaam en verantwoord is gemaakt. Door deze keuze groeien wij langzaam, maar gezond. Een merk kan leuk zijn, maar het moet wel passen binnen de visie van Apenkopje en deze koers willen we blijven varen. De prijzen zijn gevarieerd en over het algemeen wel iets duurder dan kleding die niet aan onze visie voldoet. Goed zijn voor mens en milieu heeft nu eenmaal een prijs. Hiermee kunnen we tevens een hogere kwaliteit en langere levensduur van onze producten garanderen! Wij zijn super trots op ons assortiment en zijn continue in beweging waardoor ons aanbod continue vernieuwd, actueel blijft en langzaam verruimd.

Verpakking en verzending

De milieuvriendelijkste manier om bestellingen te bezorgen, zou zijn dat we zonder verpakking alle bestellingen op de fiets rondbrengen. Dit is natuurlijk onbegonnen werk! Binnen de mogelijkheden die we hebben, proberen we je bestelling toch zo duurzaam en verantwoord mogelijk te verpakken en te verzenden. De kleding is zelf niet verpakt in plastic. Alleen ondergoed zit uit hygiënisch oogpunt vaak toch in een plastic verpakking. Om de kleding te beschermen pakken we je bestelling in met zijdepapier. Dit zijdepapier is gemaakt van 100% gerecycled papier. De bestelling wordt veelal verzonden in verzendzakken die 100% biologisch afbreekbaar zijn. Het materiaal is 100% recyclebaar en voor 25% van gerecycled materiaal gemaakt. Voor grotere pakketjes vinden we het zonde om nieuwe dozen te gebruiken en hergebruiken we dozen die we zelf hebben ontvangen of die voor ons bewaard zijn door vrienden en familie. Zo kan het dus zijn dat je je bestelling ontvangt in een doosje van een andere webshop.

Ook alle kaartjes, stickers en flyers van Apenkopje zijn gemaakt van 100% gerecycled papier.

 

OEKOTEX en GOTS

Oeko-tex   Oeko-tex

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Textile ecology

De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende ‘stadia’ van textiel. Ze noemen die 4 samen de ‘textile ecology’ en ze maken onderscheid tussen de ‘production ecology’, de ‘human ecology’, de ‘performance ecology’ en als laatste de ‘disposal ecology’. Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid geluid en stoffigheid in een fabriek.

Human ecology

Bij ‘human ecology’ gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding; om de gezondheid en het welzijn van de consument. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders én de consument. Tevens worden de werkomstandigheden van arbeiders streng gecontroleerd zodat zij prettig en gezond kunnen werken.

Performance ecology en disposal ecology

De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn ‘performance ecology’ en ‘disposal ecology’. Hierbij gaat het om de ‘performance’, ofwel prestatie van de textiel. Dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het natuurlijk minder milieuvriendelijk dan wanneer je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kunt krijgen.

Bij ‘disposal’ gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk voor het milieu? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.

Voor meer informatie ga naar de website van www.oeko-tex.com

Apenkopje ziet graag kleding met dit keurmerk omdat het duurzaam en verantwoord is gemaakt. Als je op een kledingstuk het Oeko-tex label vindt, betekent dat dat kledingstuk vrijwel helemaal zonder chemicaliën is gemaakt en dat het niet schadelijk is voor je huid. Ook weet je dan, dat de mensen die die kleding hebben gemaakt, in veilige en gezonde omstandigheden hebben gewerkt. Voelt goed, he?


Biologisch en ecologisch keurmerk  GOTS

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel.

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld zodat er vaste regels zijn wanneer je een product of kledingstuk biologisch en ecologisch mag noemen. Een product is biologisch als de grondstoffen (bijvoorbeeld het katoen) biologisch zijn en wanneer het proces om er kleding van te maken duurzaam en milieuvriendelijk is. Het GOTS keurmerk richt zich nadrukkelijk ook op het verven en wassen tijdens de productie, omdat hier nog veel schadelijke stoffen worden gebruikt.

GOTS is een standaard met strakke richtlijnen. GOTS heeft twee niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch

Aan alle bewerkingen die nodig zijn om een kledingstuk te maken worden eisen gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van het milieu:

  • Chemicaliën die worden gebruikt moeten voldoen aan strenge eisen: ze mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn voor mensen en moeten biologisch afbreekbaar zijn.
  • Bepaalde stoffen zijn helemaal verboden, zoals zware metalen (zit vaak in kleurstoffen), formaldehyde en genetisch gemodificeerde stoffen.
  • Er zijn regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap achter mag blijven.
  • En er zijn zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC’s).

Ga naar de website van Global Organic Textile Standard

 

Hoe krijg je zo’n keurmerk?

Het logo dat bij zo’n certificaat hoort mag je niet zo maar gebruiken en het bedrijf dient hiervoor officieel te worden gecertificeerd. Zo’n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding, maar ook uit controleurs die de fabrieken of boerderijen regelmatig inspecteren. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die écht hun best doen, ook het keurmerk krijgen. Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost; voor veel kleine bedrijven zelfs te veel, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding. Dit maakt dan ook dat je voor deze gecertificeerde merken en kinderkleding vaak iets meer moet betalen voor je kleding, dan de reguliere merken. Naast het feit dat je duurzaam en verantwoord bezig bent met mens en milieu, krijg je hier dan ook veel kwaliteit voor terug!