Duurzame tips

Voordat ik moeder werd hield ik mij veel minder bezig met duurzaamheid. Of was ik hier vooral minder bewust mee bezig. Toen ik net moeder was van Robin ben ik gaan kijken wat ik simpel zou kunnen verduurzamen. We laten de wereld immers achter aan onze kinderen en kleinkinderen en verder… Ik ben behoorlijk perfectionistisch en als ik iets doe of ergens voor ga, dan wil ik dit vaak voor de volle 100% goed doen. Toen ik mij steeds meer ging verdiepen in een bewuster en duurzamer leven, voelde het steeds meer als dweilen met de kraan open. Waar begin ik en wanneer is het ‘goed genoeg’? Deze knop moest wel eventjes om! Stap voor stap, want elke verandering kost tijd.

Bewuster en duurzamer leven staat voor mij in het teken van het doorbreken van patronen en het maken van bewuste keuzes. En nee, ik maak absoluut niet altijd de juiste keuzes. Soms omdat de kennis simpelweg ontbreekt of achterhaald is, omdat iets financieel niet haalbaar is en soms omdat ik er simpelweg zelf gewoon niet gelukkig van word. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat je moet beginnen met duurzame veranderingen die bij je passen.

Voor mij en ons gezin was de eerste stap hierin bewuster omgaan met kinderkleding. Deze en andere kleine duurzame tips die ik inmiddels zelf toepas wil ik heel graag met jullie delen. De ‘standaard’ tips zoals de verwarming wat lager zetten, wat minder lang onder de douche staan en lichten uitdoen als je de deur uit gaat laat ik jullie bespaard; die tips kennen we hopelijk inmiddels allemaal wel!

Onthoud vooral: kleine veranderingen samen hebben een grote impact!

 

Tip van Flip voor kleding:

 • Was kleding op 30 graden of een ECO-stand in plaats van de standaard 40 graden. Dit scheelt toch weer iets! Én kleding blijft langer mooi! Lees ook de wasvoorschriften van Apenkopje even goed door voor extra was adviezen.
 • Zelf gebruik ik een EcoEgg wasbal i.p.v. wasmiddel. Dit wasei gaat ongeveer 210 wasbeurten mee en is een milieuvriendelijk en ecologisch product. Voor een gemiddeld gezin is dat ongeveer 1 jaar!
 • Toch een gaatje in kleding of een kapotte broek? Met naald en draad en YouTube filmpjes kom je zelf een heel eind is mijn ervaring! (want nee ik ben hierin echt geen held!) Of strijk een lapje op een kapotte broek of naai een ander stukje stof achter een gat; ziet er ook nog eens leuk uit! Of misschien is er iemand anders in je omgeving die hier handig in is?

Tip van Flip voor online shoppen:

 • Voordat je online wat bestelt; denk even extra goed na over de bezorging van een pakketje. Ben je de aankomende dagen weinig thuis? Kies dan voor ‘Afhalen bij een afhaalpunt’ in de buurt. Zo voorkom je onnodige ritjes van de postbezorger!
 • Lees omschrijvingen van producten die je online koopt zo goed mogelijk door. Weet je niet zeker hoe een bepaald merk of kledingstuk valt? Stel deze vraag dan eerst voordat je bestelt! Zo verklein je de kans dat een product tegenvalt en je deze retour moet sturen.
 • Wil je toch iets retour sturen? Hergebruik dan de oorspronkelijke verpakking!

Milieu Centraal heeft hiervoor nog veel meer fijne tips om eens door te lezen.

Tip van Flip voor thuis:

 • Zo simpel: plak een NEE-NEE of NEE-JA sticker op je brievenbus. Reclamefolders kijk ik online via de App Reclamefolder.nl;
 • Schaf een herbruikbare waterfles aan; dit scheelt op termijn zo ontzettend veel plastic soep;
 • Neem zelf een tas mee voor je boodschappen. Ook dit scheelt heel veel plastic tasjes!
 • Probeer zo min mogelijk voorverpakte groente en fruit te kopen. Neem zelf een fruittasje mee (dit scheelt wederom plastic zakjes!)
 • Probeer zo min mogelijk plastic zakjes en vershoudfolie te gebruiken. Ik ben zelf een groot fan van Foodhuggers!
 • Het vergt even wat omschakeling, maar ga ALLE afval scheiden. Verdiep je even goed wat in welke bak moet. Milieu Centraal heeft hiervoor een heel gemakkelijke Afvalscheidingswijzer! Extra tip: je kunt lege flessen, batterijen e.a. altijd weer inleveren waar je ze ook nieuw kunt kopen!
 • Pak eens wat minder de auto en wat vaker de fiets of het openbaar vervoer! Vorig jaar heb ik mijn eigen trouwe autootje zelfs verkocht. Het was even ‘afkicken’, maar ik ben nog maar weinig situaties tegengekomen die ik niet op de fiets of met het openbaar vervoer kon oplossen.