De wereld is van ons allemaal! Thuis zijn we al een hele tijd bezig met “verduurzamen” We laten de wereld immers achter aan onze kinderen en kleinkinderen en verder… vandaar deze duurzame tips.
Ik ben behoorlijk perfectionistisch en als ik iets doe of ergens voor ga, dan wil ik dit vaak voor de volle 100% goed doen. Toen ik mij steeds meer ging verdiepen in een bewuster en duurzamer leven, voelde het steeds meer als dweilen met de kraan open. Waar begin ik en wanneer is het ‘goed genoeg’? Deze knop moest wel eventjes om! Stap voor stap, want elke verandering kost tijd.
Bewuster en duurzamer leven staat voor mij in het teken van het doorbreken van patronen en het maken van bewuste keuzes. En nee, ik maak absoluut niet altijd de juiste keuzes. Soms omdat de kennis simpelweg ontbreekt of achterhaald is, omdat iets financieel niet haalbaar is en soms omdat ik er simpelweg zelf gewoon niet gelukkig van word. Ik ben er namelijk wel van overtuigd dat je moet beginnen met duurzame veranderingen die bij je passen.
Voor mij en ons gezin was de eerste stap hierin bewuster omgaan met kinderkleding. Deze tips wil ik heel graag met jullie delen.
Onthoud vooral: kleine veranderingen samen hebben een grote impact!
Duurzame tips voor kleding:
- Verdiep je eens goed in de betekenis van verschillende keurmerken en certificeringen van kleding. Veel grote merken, winkelketens en prijsvechters pretenderen tegenwoordig ‘biologisch katoen‘ te verkopen. Maar is dit biologisch katoen wel daadwerkelijk zo milieu- en ethisch verantwoord als er wordt beweerd?
- Was kleding op 30 graden of een ECO-stand in plaats van de standaard 40 graden. Dit scheelt toch weer iets! Én kleding blijft langer mooi! Lees ook de wasvoorschriften van Apenkopje even goed door voor extra wasadviezen.
- Zelf gebruik ik een EcoEgg wasbal i.p.v. wasmiddel. Dit was ei gaat ongeveer 210 wasbeurten mee en is een milieuvriendelijk en ecologisch product. Voor een gemiddeld gezin is dat ongeveer 1 jaar! Ook wasnoten zijn een duurzame vervanger voor wasmiddel.
- Toch een gaatje in kleding of een kapotte broek? Met naald en draad en YouTube filmpjes kom je zelf een heel eind is mijn ervaring! (want nee ik ben hierin echt geen held!) Of strijk een lapje op een kapotte broek of naai een ander stukje stof achter een gat; ziet er ook nog eens leuk uit! Of misschien is er iemand anders in je omgeving die hier handig in is? De prullenbak hoeft het in ieder geval echt nog niet in!
Duurzame tips voor online shoppen:
- Het allerliefst koop ik zelf lokaal; dit scheelt natuurlijk pakketverkeer en zo steun je de binnenstad en een lokale ondernemer. Is wat je koopt misschien ook lokaal verkrijgbaar? De merken die Apenkopje verkoopt zijn helaas nog heel weinig te vinden in fysieke winkels.
- Voordat je online wat bestelt; denk even extra goed na over de bezorging van een pakketje. Ben je de aankomende dagen weinig thuis? Kies dan voor ‘Afhalen bij een afhaalpunt’ in de buurt of laat een pakketje op je werk bezorgen. Zo voorkom je onnodige ritjes van de postbezorger!
- Lees omschrijvingen van producten die je online koopt zo goed mogelijk door. Weet je niet zeker hoe een bepaald merk of kledingstuk valt? Stel deze vraag dan eerst voordat je bestelt! Zo verklein je de kans dat een product tegenvalt en je deze retour moet sturen.
- Wil je toch iets retour sturen? Hergebruik dan de oorspronkelijke verpakking!
- Hergebruik of recycle de verpakking sowieso. Of gebruik de verpakking voor andere leuke doeleinden. Misschien voor het maken van een kijkdoos?
Milieu Centraal heeft hiervoor nog veel meer fijne tips om eens door te lezen.