Duurzame en verantwoorde kinderkleding

Zoals je misschien al hebt kunnen zien, is de collectie van Apenkopje met zorg samengesteld. In de webshop vind je duurzame en verantwoorde kinderkleding die op een eerlijke manier wordt geproduceerd waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft. Zo kiezen we zoveel mogelijk voor GOTS gecertificeerd 100% biologisch katoen; eerlijk voor mens en milieu. Of kiezen we voor Fairtrade; met goede werkomstandigheden voor de boeren tegen een reëel salaris. Uiteraard gegarandeerd zonder kinderarbeid.

Ook voor kindjes kan het dragen van kleding van biologisch katoen veel voordelen hebben. Kinderen met een allergie verdragen biologische baby- en kinderkleding van organisch/biologisch katoen beter. Daarnaast draagt het fijner en zit het lekkerder. Het voelt zachter aan en ademt beter.

Maar wat betekenen deze certificeringen en labels nu eigenlijk concreet?

 

 

GOTS Global Organic Textile Standard

GOTS (Global Organic Textile Standard)  

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel en is een van de meest betrouwbare certificeringen. Textiel dat voldoet aan de GOTS certificering garandeert een milieuvriendelijke en maatschappelijk verantwoorde productie en eindproduct. Textiel gemaakt van biologisch geteelde grondstoffen met een GOTS certificering moet voldoen op 2 niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn (Organic)
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch (Made with Organic)

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld zodat er vaste regels zijn wanneer je een product of kledingstuk biologisch en ecologisch mag noemen. De eisen voor biologische natuurvezelteelt liggen in Europese regels vast. Je kunt je wel voorstellen dat deze Europese regels veel strenger zijn dan in landen als India en China, waar toch veel textielfabrieken staan. Zo heeft GOTS milieueisen voor de verwerking van vezels en eisen voor de arbeidsomstandigheden in de productiefase. Zo zijn bepaalde stoffen helemaal verboden, zoals zware metalen (vaak in kleurstoffen) en gemodificeerde stoffen. Maar zijn er ook regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap van het proces mag achterblijven. En zijn er zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC).

Lees meer over de GOTS – Global Organic Textile Standard certificering.

 

Fairtrade Cotton

Fairtrade Certified Cotton

Fairtrade Certified Cotton is een certificering die erop toe ziet dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor de geproduceerde katoen. Naast dat het toeziet op de gezondheid en veiligheid van boeren en andere sociale eisen, gelden er ook regels voor afval- en waterbeheer en moeten boeren kunnen aantonen zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op het gebied van milieubescherming moet worden voldaan aan nationale en internationale regelgeving. Dit lijkt heel vanzelfsprekend, maar je kunt je voorstellen dat in sommige landen hier toch echt minder goed op wordt toegezien en gecontroleerd dan in Europa wordt gedaan.

Producten met dit label zijn gemaakt met minimaal 50% Fairtrade katoen. Een Fairtrade Cotton certificering stelt geen sociale- en milieu eisen aan de productie van textiel. Hiervoor heeft het een aparte standaard: Fairtrade Textile Product Standard.

Lees meer over de Fairtrade certificeringen.

 

Oeko-tex

Oeko-tex

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende ‘stadia’ van textiel. Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Zo letten ze onder andere op het verstandig omgaan met chemicaliën en water, maar ook op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders én de consument.

Daarnaast gaat het bij Oeko-tex om de prestatie van de textiel. Dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het natuurlijk minder milieuvriendelijk dan wanneer je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kunt krijgen. Maar ook over wat te doen als de kleding wordt weggedaan. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk voor het milieu? Al met al gaat het er bij Oeko-tex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert voor zowel de mens als het milieu.

Lees meer over de Oeko-tex certificering

 

 

Hoe krijg je zo’n keurmerk?

Het logo dat bij zo’n certificaat hoort mag je niet zo maar gebruiken en een bedrijf of merk dient hiervoor officieel te worden gecertificeerd. Zo’n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding, maar ook uit controleurs die de fabrieken of boerderijen regelmatig inspecteren. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die echt aan alle eisen voldoen, ook het keurmerk krijgen. Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost; voor veel kleine bedrijven zelfs te veel geld, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding. Dit maakt dan ook dat je voor deze gecertificeerde merken en kinderkleding vaak iets meer moet betalen voor je kleding, dan de reguliere merken. Naast het feit dat je duurzaam en verantwoord bezig bent met mens en milieu, krijg je hier dan ook veel kwaliteit voor terug!