Fairtrade baby- en kinderkleding

Fairtrade baby- en kinderkleding betekent in grote lijn dat kleding is gemaakt van katoen van katoenboeren die gegarandeerd een eerlijke prijs krijgen voor hun katoen. In ontwikkelingslanden is armoede alledaagse werkelijkheid. Boeren zijn onzeker over hun inkomen door schommelende marktprijzen. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel van armoede.

Dit doen zij door standaarden te zetten voor boeren. ‘Fairtrade’ betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Met het kopen van Fairtrade baby- en kinderkleding bescherm je dus de boeren en arbeiders in ontwikkelingslanden tegen uitbuiting.

Fairtrade organisaties stellen strikte criteria en grondige controles op de naleving daarvan. Een bekend Fairtrade keurmerk is het Nederlandse Max Havelaar.

Fairtrade kinderkleding Apenkopje

VOOR kinderen, niet DOOR kinderen

In 2012 is er een rapport naar buiten gekomen over kledingfabrieken in India. Grote ketens als C&A en H&M lieten daar hun kleding maken. De overgrote meerderheid van de werknemers in de naaiateliers, bleek jonger te zijn dan 18 jaar. Hetzelfde doet zich voor in Oezbekistan. Wanneer de katoen geoogst moet worden, dwingt de overheid daar 1,5 tot 2 miljoen schoolkinderen van nog geen 9 jaar om te werken op de katoenplantages. Dus in plaats van naar school te gaan. De strijd tegen kinderarbeid in de reguliere kledingindustrie is dus nog lang niet gestreden! Bij Fairtrade kinderkleding weet je dat er gegarandeerd géén sprake is geweest van kinderarbeid. De boeren gezinnen die werken op de katoenplantages werken hier tegen eerlijke lonen, onder goede werkomstandigheden en voorwaarden (zoals zwangerschapsverlof, etc.). Kinderen volgen onderwijs en er wordt geïnvesteerd in ‘Community Projects’.

 

Fairtrade babykleding en kinderkleding bij Apenkopje

Veel van de merken uit de collectie van Apenkopje hebben Fairtrade hoog in het vaandel staan. Niet alle merken van Apenkopje hebben daadwerkelijk deze Fairtrade keurmerk. Maar zij hechten wel veel waarde aan de standaards van een dergelijk keurmerk. Eigenlijk alle merken in de collectie van Apenkopje betalen een eerlijke prijs aan de katoenboeren. Fairtrade baby- en kinderkleding is dus eerlijk voor de boer en voor jou en je kindje! De merken van Apenkopje geven veel openheid over de werkomstandigheden van de boeren en bezoeken katoenplantages en fabrieken regelmatig.

Fairtrade Cotton

Fairtrade gecertificeerd katoen

Fairtrade Certified Cotton is een keurmerk dat erop toe ziet dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor het geproduceerde katoen. Naast dat het toeziet op de gezondheid en veiligheid van boeren en andere sociale eisen, gelden er ook regels voor afval- en waterbeheer. Daarnaast moeten boeren kunnen aantonen zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op het gebied van milieubescherming moet worden voldaan aan nationale en internationale regelgeving. Dit lijkt heel vanzelfsprekend. Maar je kunt je voorstellen dat hier in sommige landen  minder goed op wordt toegezien en gecontroleerd.

Fairtrade baby- en kinderkleding met dit label is gemaakt met minimaal 50% Fairtrade katoen. De certificering stelt geen sociale- en milieu eisen aan de productie van textiel. Hiervoor heeft het een aparte standaard: Fairtrade Textile Product Standard.

Lees meer over de Fairtrade certificeringen.