Fairtrade baby- en kinderkleding

Fairtrade katoen betekent in grote lijn dat katoenboeren gegarandeerd een eerlijke prijs krijgen voor hun katoen. In ontwikkelingslanden is armoede alledaagse werkelijkheid. Boeren zijn onzeker over hun inkomen door schommelende marktprijzen. Fairtrade doorbreekt deze vicieuze cirkel van armoede door standaarden te zetten voor boeren. ‘Fairtrade’ betekent letterlijk ‘eerlijke handel’. Met het kopen van Fairtrade baby- en kinderkleding bescherm je de boeren en arbeiders in ontwikkelingsladen tegen uitbuiting.

Fairtrade organisaties stellen strikte criteria en grondige controles op de naleving daarvan. Een bekend Fairtrade keurmerk is het Nederlandse Max Havelaar.

Fairtrade kinderkleding I made your clothes

Fairtrade babykleding en kinderkleding bij Apenkopje

Veel van de merken uit de collectie van Apenkopje hebben Fairtrade hoog in het vaandel staan. Het Britse merk Little Green Radicals is Fairtrade gecertificeerd. Niet alle merken van Apenkopje hebben daadwerkelijk deze Fairtrade certificering. Maar zij hechten wel veel waarde aan de standaards van een dergelijke certificering. Eigenlijk alle merken in de collectie van Apenkopje betalen een eerlijke prijs aan zowel de boeren die het biologisch katoen verbouwen als aan de mensen die de kleding maken. Ofwel, Fairtrade baby- en kinderkleding is eerlijk voor de boer en voor jou!

Fairtrade Cotton

Fairtrade gecertificeerd katoen

Fairtrade Certified Cotton is een certificering die erop toe ziet dat boeren een eerlijke prijs ontvangen voor het geproduceerde katoen. Naast dat het toeziet op de gezondheid en veiligheid van boeren en andere sociale eisen, gelden er ook regels voor afval- en waterbeheer. Daarnaast moeten boeren kunnen aantonen zo min mogelijk kunstmest en bestrijdingsmiddelen te gebruiken. Op het gebied van milieubescherming moet worden voldaan aan nationale en internationale regelgeving. Dit lijkt heel vanzelfsprekend. Maar je kunt je voorstellen dat in sommige landen hier toch echt minder goed op wordt toegezien en gecontroleerd dan in Europa wordt gedaan.

Producten met dit label zijn gemaakt met minimaal 50% Fairtrade katoen. Een Fairtrade Cotton certificering stelt geen sociale- en milieu eisen aan de productie van textiel. Hiervoor heeft het een aparte standaard: Fairtrade Textile Product Standard.

Lees meer over de Fairtrade certificeringen.