Over Apenkopje

In 2013 is Apenkopje.nl opgericht door Jacobi Kuipers. Met veel passie en enthousiasme heeft zijn een stevige basis gelegd voor de stoere, speelse en vrolijke webshop. In juni 2019 is de webshop overgenomen door Renée Berghuis – de Vos.

 

Over Apenkopje

Het gezicht achter de webshop: Renée

Met mijn man en Apenkopjes Robin (2017) en Lars (2019) wonen we in het centrum van het gezellige Meppel.

In het ouderschap probeer ik steeds bewuster, duurzamer en natuurlijker te leven. Dit vind ik zelf soms behoorlijk lastig in een consumptie maatschappij die we hier in Nederland kennen. Het staat voor mij heel erg in het teken van het doorbreken van patronen en het maken van bewuste keuzes en ik leer hierin elke dag.

De berg ‘afvalkleding’ in Nederland wordt steeds groter. Zorgelijk vind ik. De milieuvriendelijkste manier is natuurlijk het doorgeven van niet meer gedragen kinderkleding aan familie, vrienden en anderen. Dit doe ik zelf ook het allerliefst. Waarom begin je dan een webshop met nieuwe kinderkleding vraag je je dan af?

Juist omdat ik in het ouderschap heb gemerkt dat ecologische/biologische kinderkleding kwalitatief vaak zo goed is, dat JUIST deze kleding goed doorgegeven kan worden en vaak gerust nog een tweede of derde ronde mee kan. Dit in tegenstelling tot kinderkleding van prijsvechters en grote winkelketens, die vaak na een paar keer wassen al op deze berg ‘afvalkleding’ belandt. En kinderen hebben kleding vaak al maar zo kort aan. Biologisch katoen met een ethisch verantwoorde productie die voldoet aan de strenge richtlijnen, waar door de merken waar wij mee samenwerken op wordt toegezien, is dan de ‘beste’ manier om nieuwe kleding te kopen.

Als we allemaal verantwoord en bewuster winkelen, dan zetten we al een belangrijke stap in het verkleinen van onze ecologische voetafdruk!

 

Duurzaam en verantwoord ondernemen

De collectie van Apenkopje is met zorg samengesteld. In de webshop vind je producten die op een eerlijke manier geproduceerd worden, waarbij de kwaliteit gewaarborgd blijft. Zo kiezen we, indien mogelijk, voor GOTS gecertificeerd 100% biologisch katoen; eerlijk voor mens en milieu. Of kiezen we voor een merk dat verantwoord ondernemen hoog in het vaandel heeft staan. Dit betekent dat arbeiders onder goede omstandigheden werken tegen een reëel salaris en dat er uiteraard geen sprake is van kinderarbeid. Alle merken waar Apenkopje mee samenwerkt hebben dan ook een GOTS en/of OEKO-TEX of Fairtrade keurmerk.

De kleding van de merken die Apenkopje in haar collectie heeft is kwalitatief dus vaak zo goed, dat ze gerust nog een tweede of derde ronde mee kunnen. Is je kindje uit de kleding gegroeid? Geef de kleding dan door of maak gebruik van de We-Cycle actie van Apenkopje!

Naast deze leuke We-Cycle actie probeert Apenkopje daar waar mogelijk gebruik te maken van duurzaam en gerecycled (verpakkings)materiaal.

Een andere belangrijke gedachtegoed van Apenkopje niet te vergeten: kinderen mogen zo lang mogelijk kind zijn. In kleurrijke kleding met leuke prints waar kinderen zelf ook vrolijk en blij van worden! De collectie van Apenkopje is dan ook stoer, speels en vrolijk. De collectie is in principe gericht op jongenskleding, maar veel prints zijn unisex en staan ook ontzettend leuk bij meisjes. De aap mag natuurlijk niet ontbreken in de collecties van Apenkopje, maar je vindt er ook veel andere vrolijke dieren en prints!

 

Ook vindt Apenkopje het belangrijk dat wensen van kinderen niet bij een wens blijven, maar dat deze ook echt mogen uitkomen. Daarom doneert Apenkopje 1% van de jaarlijkse nettowinst aan Make-a-Wish Nederland, een stichting die inmiddels vele wensen van kinderen met een levensbedreigende ziekte uit heeft laten komen.