Stoer, speels en vrolijk voor jongens tot 5 jaar!
(0)

+31 (0)6 511 94 234

Verantwoord ondernemen

Zo zacht als een babyhuidje en dat willen wij graag zo houden
Apenkopje.nl wil graag mooie kleding voor jongens tot 5 jaar verkopen, maar niet ten koste van mens en milieu. Wij hebben voor de keuze van onze merken en artikelen niet alleen rekening gehouden met het stoere, speelse en vrolijke element voor jongens tot 5 jaar. Alleen merken die werken met biologisch/ecologisch katoen of fairtrade zijn gemaakt komen in aanmerking om samen te werken met Apenkopje.nl. Door deze keuze groeien wij langzaam, maar gezond. Een merk kan leuk zijn, maar het moet wel passen binnen de visie en ons kompas is gericht op het blijven varen van deze koers. De prijzen zijn gevarieerd, maar over het algemeen duurder dan kleding die niet aan onze visie voldoet. Goed zijn voor mens en milieu heeft nu eenmaal een prijs. Wij zijn super trots op ons assortiment en zijn continue mee in beweging zodat we het aanbod kunnen verruimen.

OEKOTEX, GOTS, SOIL Association? De termen vliegen me om de oren. Wat betekent het allemaal en waar kan ik hierover meer informatie vinden?

Oeko-tex   

Oeko-tex (Ökotex) is een van oorsprong Duitse organisatie die een streng beleid voert tegen schadelijke stoffen in textiel. Oeko (Öko) staat voor Eco, en Tex slaat op textiel. Ecotextiel dus! Oeko-tex is in 1992 opgericht, omdat er in die tijd veel nieuws was over schadelijke chemicaliën in textiel en kleding.

Om hier wat tegen te doen, en te bewijzen dat kleding ook zonder schadelijke stoffen gemaakt kan worden, is de Oeko-tex100-standaard gemaakt. De eisen in deze standaard zijn erg streng, en worden ook streng gecontroleerd.

Textile ecology
De Oeko-tex-regels richten zich op de verschillende 'stadia' van textiel. Ze noemen die 4 samen de 'textile ecology' en ze maken onderscheid tussen de 'production ecology', de 'human ecology', de 'performance ecology' en als laatste de 'disposal ecology'.

Bij het begin
Ze beginnen dus bij het begin: het produceren van textiel. Oeko-tex gaat hierbij verder dan de meeste keurmerken, want ze letten niet alleen op chemicaliën en verstandig met water omgaan, maar ook de hoeveelheid herrie en stoffigheid in een fabriek.

Voor mensen
Bij 'human ecology' gaat het om de invloed van de chemicaliën en andere stoffen die gebruikt worden in kleding, op de gezondheid en het welzijn van de consument, en dragers van die kleding. Op deze 2 stadia van textiel is de Oekotex-100 standaard van toepassing. Er wordt dus gelet op schadelijkheid van de textiel voor de arbeiders en de consumenten, en ook wordt er goed gecontroleerd dat arbeiders prettig en gezond kunnen werken.

Andere stadia
De andere twee stadia van textiel, volgens Oeko-tex, zijn 'performance ecology' en 'disposal ecology'. Hierbij gaat het om de prestatie van de textiel, dus hoe lang het meegaat, maar ook hoe bijvoorbeeld het wassen van kleding invloed heeft op het milieu. Als je een trui vaak moet wassen, of veel wasmiddel moet gebruiken om het schoon te krijgen, is het minder milieuvriendelijk dan als je het op lage temperatuur en met weinig wasmiddel schoon kan krijgen.

Bij 'disposal' gaat het over wat te doen als de kleding wordt weggegooid. Kan het worden gerecycled? Als het in de grond terecht komt, op een vuilnisbelt, is het dan schadelijk? Al met al gaat het er bij Ökotex om, dat kleding zo min mogelijk schade oplevert: zowel aan de mensen als voor het milieu.

Voor meer informatie ga naar de website van www.oeko-tex.com

Apenkopje ziet graag kleding met dit keurmerk. Als je op een kledingstuk het Oeko-tex label vindt, betekent dat dat kledingstuk vrijwel helemaal zonder chemicaliën is gemaakt, en dat het niet schadelijk is voor je huid. Ook weet je dan, dat de mensen die die kleding hebben gemaakt, in veilige en gezonde omstandigheden hebben gewerkt. Voelt goed, he?


GOTS Keurmerk 

GOTS (Global Organic Textile Standard) is een standaard voor biologische textiel.

Een internationale werkgroep heeft deze standaard opgesteld zodat er vaste regels zijn wanneer je een product (een t-shirt, een broek, een handdoek) biologisch mag noemen. Een product is biologisch als de grondstoffen (bijvoorbeeld het katoen) biologisch zijn en als het proces om er kleding van te maken duurzaam en milieuvriendelijk is. Daarbij maakt deze standaard zich nadrukkelijk ook op het verven en wassen tijdens de productie omdat hier nog veel schadelijke stoffen worden gebruikt.

GOTS is een standaard met strakke richtlijnen. GOTS heeft twee niveaus:

  1. biologisch: minimaal 95% van al het materiaal (de vezels) moet biologisch zijn
  2. gemaakt met biologische bestanddelen: minimaal 70% van de vezels zijn biologisch

Aan alle bewerkingen die nodig zijn om een kledingstuk te maken worden eisen gesteld. Bijvoorbeeld op het gebied van het milieu:

  • alle chemicalieen die worden gebruikt moeten voldoen aan strenge eisen: ze mogen bijvoorbeeld niet giftig zijn voor mensen en moeten biologisch afbreekbaar zijn.
  • bepaalde stoffen zijn helemaal verboden, zoals zware metalen (zit vaak in kleurstoffen), formaldehyde, en genetisch gemodificeerde stoffen.
  • er zijn regels voor de hoeveelheid afval dat in elke stap achter mag blijven.
  • en er zijn zelfs regels voor de verpakking van de producten (geen PVC's).

Ga naar de website van Global Organic Textile Standard

Let op: kleding uit Engeland wordt meestel gecertificeerd door Soil Association. Hoewel zij ook de GOTS standaard gebruiken, zie je op deze kleding vaak het logo van Soil  Association en niet van GOTS.

Soil Association is een organisatie die duurzame landbouw probeert te promoten en ondersteunen. Ze helpen boeren bij het biologisch verbouwen van katoen en andere gewassen. Ze zijn daarnaast ook degenen die in het Verenigd Koningrijk het GOTS certificaat mogen uitdelen.

Hoe krijg je zo'n keurmerk?
Het logo dat bij zo'n certificaat hoort, mag je niet zo maar gebruiken; daarvoor moet het bedrijf worden gecertificeerd. Zo'n keuring kan bestaan uit een controle van de boekhouding maar ook uit controleurs die de fabrieken of boerderijen regelmatig inspecteren. Deze ingewikkelde procedures zorgen ervoor dat alleen de bedrijven die écht hun best doen, ook het logo krijgen. Het nadeel is wel dat dit allemaal veel geld kost; voor veel kleinere bedrijven zelfs te veel, terwijl ze toch heel veel goed doen bij het maken van hun kleding.

Voor de kleding die jij koopt, tellen verschillende aspecten; de materialen, de mensen die het maken, het milieu, enzovoort.

Apenkopje.nl wil graag meer doen, meer dan werken met verantwoorde producten!
Wat begon met een enkele gedachte, een vage droom of wens, groeide uit tot een realistisch concept. Een bruikbaar concept wat door de realisatie van Apenkopje.nl tastbaar is geworden. Een wens, mijn wens, is uitgekomen! Kinderen met een levensbedreigende ziekte hebben soms weinig tijd, maar wel veel wensen. Stichting Make-A-Wish Nederland zet zich in om wensen van kinderen  uit te laten komen. Apenkopje.nl draagt hieraan bij door 1% van de jaarlijkse netto winst te doneren aan Stichting Make-A-Wish Nederland. Zo  wordt de wens van een kind werkelijkheid!

Kijk voor meer informatie op www.makeawishnederland.org