Wanneer draagt een baby een pyjama? Alles over comfortabele slaapkleding

Wanneer trek je een baby een pyjama aan? Ik snap heel goed dat je die vraag stelt, zeker wanneer het ’s nachts kouder is.

Ik vertel je graag wat meer over onze eigen ervaring en zoektocht.

In de eerste levensjaren van een kindje is het soms best zoeken waar jouw kindje comfortabel in slaapt; een slaapzak, pyjama of in andere nachtkleding?

Hierin is ieder kind anders en is het echt ontdekken en uitproberen.

Wanneer je baby een pyjama draagt, is afhankelijk en verschillend per kindje.

En het is ook echt afstemmen per kindje. Het eerste levensjaar wordt vaak aangeraden om een baby ’s nachts in een slaapzak te laten slapen. Sommige kinderen geeft een slaapzak een geborgen gevoel waarbij ze de beentjes vrij kunnen bewegen.

Sommige baby’s kunnen heel jong warmte al goed reguleren. Andere kinderen hebben hier nog wat meer moeite mee en dan vinden wij zelf als ouders het werken met verschillende laagjes erg prettig. Tijdens frissere winternachten kleed je je kindje ook weer anders dan tijdens warme zomernachten.

Baby’s slapen gemiddeld 16-18 uur per dag, waardoor het aanschaffen van goede nachtkleding voor je kleintje absoluut een aanrader is.

Onze eigen kids sliepen de eerste weken na de geboorte in een fijn merinowollen rompertje en legging van Joha met een warm dekentje (meerdere laagjes dus), afhankelijk van de kamertemperatuur en seizoen. Hierna hebben ze lang in een slaapzakje geslapen en dragen ze vanaf ongeveer 2 jaar een fijne pyjama van Apenkopje van 100% biologisch katoen.

Een baby pyjama van biologisch katoen heeft voor baby’s en kinderen extra voordelen. Biologisch katoen is prettiger voor de gevoelige babyhuid, voelt zachter aan en ademt beter!

Frugi pyjama KnightLittle Green Radicals pyjama Norse ForestLittle Green Radicals slaapzak Moon & Stars 2

Een baby pyjama voor de allerkleinsten

In plaats van een slaapzak kan een baby pyjama, ook wel onesie pyjama of boxpakje genoemd, soms ook comfortabel en praktisch zijn. Van het merk Toby Tiger heeft Apenkopje vrolijke boxpakjes die erg goed kunnen dienen als baby pyjama. Uiteraard zijn deze boxpakjes gemaakt van 100% GOTS biologisch katoen.

Een boxpakje is een compleet pakje uit één stuk waar de kleine overdag comfortabel in kan bewegen, spelen en kruipen. En is het tijd voor een slaapje? Verkleden is dan niet nodig, want er kan heerlijk in worden geslapen. Deze fijne slaappakjes hebben een praktische enveloppe hals en drukknoopjes bij de beentjes, zodat ook verschonen en omkleden gemakkelijk gaat.

De boxpakjes van Apenkopje hebben een vrolijke, speelse applicatie van onder andere een auto, beer, schildpad of vosje.

Wanneer trek je je kindje nu wel of geen romper aan onder een pyjama?

Ook dit is verschillend per kindje en temperatuur. Is het ’s nachts wat frisser? Dan trek je er lekker warm een romper met lange mouwen onder aan. En tijdens warmere nachten is soms alleen een luier eronder al voldoende. De TOG-waarde kan helpen een inschatting te maken hoe je kindje te kleden in de nacht.

Toby Tiger jumpsuit graafmachine sfeerbeeldToby Tiger jumpsuit Dog sfeer

Kies je dan voor een baby pyjama met of zonder voetjes?

Zelf vinden wij boxpakjes zonder voetjes praktischer, omdat een boxpakje zonder voetjes minder gaat knellen in het kruis wanneer je je kindje ook in een draagdoek of draagzak draagt of wanneer je kindje in de draagdoek een slaapje doet.

Een baby pyjama met voetjes heeft als voordeel dat je natuurlijk geen sokjes nodig hebt en deze sokjes niet uit gaan onder de dekens. Zo heeft alles zijn voor- en nadelen en is het echt ontdekken wat voor jou als ouder en voor jullie kindje werkt.

Een pluspunt van een baby pyjama zonder voetjes vinden wij dat je altijd zelf kunt kiezen of je een kindje wel of geen sokjes aantrekt in bed. In het ouderschap vinden wij zelf het werken met verschillende laagjes erg prettig, zodat je warmte gemakkelijker kunt reguleren. Heeft je kindje het ’s nachts wat te warm, dan trek je simpelweg de sokjes uit waardoor je kindje via de voetjes wat warmte kan kwijtraken.

Wanneer trek je je kindje nu een ‘echte’ pyjama aan?

Vanaf de peuter leeftijd slapen de meeste kinderen in een kinderpyjama onder een dekbed. Wanneer een kindje hier aan toe is, is ook heel verschillend.

Bij onze peuter was dit toen hij zijn ledikantje ontgroeide en hij in zijn nieuwe peuterbed een dekbed kreeg. Elke avond trekt hij, soms met de nodige peuter struggles, zijn vrolijke pyjama aan.

In de warmere zomermaanden slaapt hij vaak in zijn vrolijke ondergoed van Apenkopje onder zijn dekbed en vindt hij zelf een pyjama te warm. Maar ook dit is per kind natuurlijk verschillend!

Voor de dreumes en peuter vanaf maat 86 tot kindjes in maat 116 hebben we leuke pyjama’s met unisex printjes van Toby Tiger. De prachtige Regenboog pyjama is een blijvende bestseller! Sommige pyjama’s zijn zelfs Glow in the dark! Dit maakt het dragen van een pyjama voor je kindje natuurlijk extra leuk!

Van het Britse merk Little Green Radicals hebben we prachtige unisex pyjama’s voor kinderen tot en met maat 128.

Toby Tiger pyjama Star print (glow in the dark)Toby Tiger pyjama Camping BearToby Tiger pyjama Regenboog

Uiteraard zijn alle pyjama’s gemaakt van 100% (Fairtrade of GOTS) biologisch katoen!

De comfortabele, vrolijke pyjama’s van Apenkopje zijn zonder schadelijke stoffen en eerlijk geproduceerd, zowel voor mens- als milieu.

Het immuunsysteem van baby’s en kinderen is nog niet volgroeid. De giftige en chemische stoffen in ‘normale’ baby- en kinderkleding verhoogt daardoor het risico op eczeem en allergieën. Kinderen met een allergie verdragen biologisch katoen vaak beter, omdat er geen giftige en chemische stoffen zijn gebruikt.

En doordat de vezels niet chemisch zijn afgebroken, zijn de pyjama’s ook nog eens extra zacht!

Juist voor de vele uurtjes die we ’s nachts in onze pyjama doorbrengen, is kiezen voor een duurzame baby pyjama voor je kleintje zeker geen overbodige luxe!

Share

You Might Also Like