Wasvoorschriften

Bij Apenkopje vind je duurzame kinderkleding van hoofdzakelijk biologisch katoen, wol en zijde. Deze stoffen wil je natuurlijk zo lang mogelijk mooi houden door ze op de juiste manier te wassen en te onderhouden. In deze wasvoorschriften vind je informatie en tips over hoe je dat kunt doen.

 

waslabels

Waslabels

Waslabels zijn erg handig om te bepalen hoe een artikel gewassen moet worden. Hier vind je een overzicht van de meeste symbolen en hun betekenis.

 

Wasmiddelen

Wasmiddelen bevatten veel stoffen die het milieu belasten. Een biologisch afbreekbaar wasmiddel is milieuvriendelijker door het gebruik van natuurlijke stoffen en het vermijden van onnodige toevoeging van schadelijke stoffen. Vloeibare wasmiddelen zijn vaak extra belastend voor het milieu vanwege het bewaarmiddel hieraan wordt toegevoegd. Maar het is wel weer makkelijker oplosbaar dan poeder. Hierdoor werkt het sneller en heb je weer minder nodig. Het is sowieso belangrijk om op de dosering te letten, want veel mensen gebruiken per wasbeurt te veel wasmiddel.

Wasmiddelen met een Europees Ecolabel veroorzaken minder watervervuiling en leveren minder afval op.

 

Wasverzachter

Was die in de droger kan, heeft eigenlijk geen wasverzachter nodig. Maar ook drogen in een droger is vaak onnodig en komt de kwaliteit van kleding niet ten goede. Veel textielsoorten verdragen geen wasverzachter, denk bijvoorbeeld aan wol. Voor babykleding wordt veelal ook afgeraden om wasverzachter te gebruiken, omdat dit snel huidirritaties en eczeem veroorzaakt. In plaats van wasverzachter kun je dan beter een scheutje azijn gebruiken.

 

Milieuvriendelijker wassen, enkele tips:

  • Lastige vlekken kun je voorbehandelen met bijvoorbeeld Ossengalzeep;
  • Probeer je kleding zo veel mogelijk te scheiden, zodat je zo veel mogelijk kunt wassen met een volle trommel;
  • Maar was ook weer niet met een té volle trommel, dan wordt de kleding vaak weer niet goed schoon;
  • Let op de temperatuur: vaak kun je je wasgoed al goed wassen op 30 graden of gebruik een ECO-stand;
  • Houd de juiste dosering van wasmiddel in de gaten, dit is vaak al snel te veel;

 

Hoe was ik wol?

Wol heeft van nature een zelfreinigende werking: je hoeft wol minder vaak te wassen dan andere textielsoorten.

Het beste was je wol op de hand; in koud of lauw water. Laat het niet in het water staan om te weken! Als je wol op de hand wast, knijp je het daarna voorzichtig uit en rol dan het kledingstuk in bijvoorbeeld een handdoek om het vocht eruit te drukken.

Als je wol in de wasmachine wast, gebruik dan het speciale wolwasprogramma en een speciaal wolwasmiddel. Was de wol nooit warmer dan 30 graden. Was wol het liefst zelfs koud, want de machine gebruikt mogelijk op een wasprogramma van 30 graden wel koud spoelwater en die temperatuurwisseling zorgt voor krimpen. Centrifugeer niet of houd het toerental op z’n laagst. Wol nooit strijken en vooral ook nooit in de droger doen!

Gebruik geen wasverzachter voor je wol: wasverzachter zet een soort laagje op de wol. Dit is schadelijk voor de vezel en alle goede eigenschappen van de wol gaan daardoor verloren.

Na het wassen breng je het kledingstuk zo goed mogelijk in vorm en droog je het ’t liefst liggend.

 

Hoe was ik zijde?

Gebruik voor het wassen van zijde een wol/zijde wasmiddel. Was zijde nooit warmer dan 30 graden. Laat zijde nooit weken, maar spoel het meteen uit. Zijde mag je niet te heet strijken, hierdoor kan de vezel vergelen. Ook tijdens het strijken niet besprenkelen met water; dit geeft vlekken. Zijde mag je niet wringen of wrijven, ook niet centrifugeren. Dus als je het in de wasmachine wilt wassen, zet dan het centrifugeer programma uit en gebruik een kort wasprogramma.

Het drogen van een zijden kledingstuk gaat het beste plat, bijvoorbeeld op een schone handdoek. Kleinere kledingstukken kan je op een kledinghanger laten drogen. Niet in de zon en ook niet op de verwarming.